Ik ga naar Drenthe en neem mee

Ik woon al meer dan 10 jaar in Drenthe en doe dat met steeds meer plezier. In het Noordelijke deel van Drenthe wandel en fiets ik veel. Nog steeds ontdek ik bijzondere plekjes in de Drentse Aa of een ander gebied. Een aantal daarvan deel ik hier.

Als je naar Drenthe op vakantie gaat, dan doe je dat natuurlijk het liefst goed voorbereid. Deze webpagina helpt je met je voorbereiding en benoemt een paar leuke bestemmingen in Drenthe.
🙂

Drenthe is niet ver
Als ik in de randstad ben en vraag wanneer ben je voor laatst naar Drenthe geweest, dan blijft het nogal eens stil. Mijn volgende vraag is dan. Waar denk je aan als je aan Drenthe denkt? Veel verder dan hunebedden, natuur en rust komt men meestal niet. Ik vind de veelzijdigheid van de natuur en de mooie dorpen vooral opvallend.

Gevoelsmatig is het noorden van Nederland ver weg, maar toch is dat niet zo. Vanaf Utrecht ben je met 1,5 uur al in Zuidwest Drenthe. Als je naar Drenthe op vakantie gaat, dan doe je dat natuurlijk het liefst goed voorbereid. Afijn, je gaat naar Drenthe en je neemt mee:

Je smartphone (even facebook uit voor een puur vakantiegevoel)
Wandelen en fietsen doe je tegenwoordig vooral met je Google Maps App. Heb je die Google maps wel op je smartphone staan?

Anno Drenthe op mobiel
Voordat je in je auto richting Drenthe stapt is het handig even de app Annodrenthe (Play Store Google) van het Drents Archief te downloaden . Het verleden van Drenthe is zichtbaar. Met de app kun je in Assen wandeling een leuke wandeling door de stad maken. Je ontdekt aan de hand van een aantal historische panden hoe Assen in de loop van de tijd is ontstaan.

Weet je al waar je gaat eten?
Zoals overal vindt je in elk dorp wel een restaurant. In Assen zijn de restaurants Touche of Bij jaap bekende plaatsen voor een goed diner. Restaurant Touche (Markt 20) ligt aan het meest sfeervolle terrassenplein van Assen, vlakbij het centrum en vlakbij het theater/bioscoop De Nieuwe Kolk. Trip Advisor heeft Restaurant Touche in 2015 wederom het certificaat uitmuntend gegeven. Tussen Roden en Norg kun je in Steenbergen bij Restaurant Drenthe prima terecht.

Plaid en picknickmand mee
Hunebedden zijn een deel van imago van Drenthe. Als familie bij me op bezoek is dan blijkt vaak dat ze nog nooit een hunebed hebben gezien en doen we even snel een tour langs het hunebed van Loon. Veel mooier is eigenlijk het hunebed op de Ballooër es. Het ligt daar prachtig onder een aantal grote eiken. Vanaf het hunebed kijk je uit over landbouwvelden. Als het graan in juli half hoog staat is het plaatje compleet. Het is een goede plaats voor picknick. Het hunebed ligt aan de rand van het natuurgebied Kampsheide. Het hunebed is via zandwegen lopend te bereiken vanaf de weg van Loon naar Balloo of vanuit het natuurgebied Kampsheide.

Fiets mee
Je maakt vanuit Assen, Loon, Oude Molen of Anloo prachtige fietstochten door het Drentse Aa gebied!

Aart van Voorthuizen, Assen