Drents Museum – Maya’s, de heersers van het regenwoud

Grote tentoonstellingen worden gepresenteerd in de nieuwe museumvleugel. Op dit moment is er de tentoonstelling: Maya’s, de heersers van het regenwoud.

De grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud is een ontdekkingstocht door de fascinerende Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode 250 – 900 na Chr.

Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag in de tentoonstelling, die alle lagen van de Mayasamenleving belicht. Zo komen bijvoorbeeld de machtige Mayakoningen met hun pracht en praal aan bod, maar ook de boeren zonder wie de grote steden nooit tot ontwikkeling zouden zijn gekomen. Maïs speelt daarin een belangrijke rol en was voor de Maya’s van levensbelang. Met die maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan de orde: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

Vaste tentoonstellingen van het Drents Museum
Archeologie, Hedendaags realisme, Kunst 1885-1935 en Het Poppenhuis behoren tot de vaste collectie van Het Drents Museum.

Drents Museum
www.drentsmuseum.nl

Locatie:
Brink 1, Assen